Az íz eredete: honnan származik a kedvenc kávéd?

Naponta több mint 2,5 milliárd csésze kávét fogyasztanak világszerte! Azonban csak egyetlen kávé illik hozzád: a sajátod! De mi teszi olyan különlegessé a kávédat?! Számos tényező játszik közre: a szüret minősége, a származási hely, a pörkölés…
Sok minden történik, mire megkapod azt az élénkítő italt, ami minden reggel megtölti a csészédet! Hogy jobban megértsük, mi adja a kedvenc „reggeli fekete italod” egyediségét, visszanyúlunk kávé ízének eredetéhez.
Mi határozza meg a kávé ízét?
Először is beszéljünk a kávétermesztésről, mert nagyban ennek köszönhető a kávéd íze. A kávécserje trópusi területeken nő, fák árnyékában. Több mint 80 fajtája létezik, de csak kettőt termesztenek az ízminőségük miatt:
Arabica: 800–2000 méteres tengerszint feletti magasságban termesztik, enyhe éghajlaton és gazdag talajban. Minél magasabban terem, annál finomabbak az aromái. Az Arabica kávé a legelterjedtebb és legkiválóbb fajta. Ha ez a kedvenced, akkor igazi ínyenc vagy!
Canephora, más néven robuszta: sík, forró és párás területeken nő. Koffeintartalma magas, íze kevésbé gazdag és keserű, mint az arabica. Gyakran keverékekhez használják, hogy erőteljesebb legyen az íz.
A legjobb terméseket kézzel szüretelik, több alkalommal évente, hogy csak az érett gyümölcsöket válasszák ki. Ezután az egész feldolgozási folyamat befolyásolja az ízt:
Száraz eljárás: a cseresznyéket napon szárítják, majd eltávolítják a húsukat. Ez az eljárás enyhén édes, lágy kávét eredményez.
Nedves eljárás vagy teljes mosás: a cseresznyéket kimagozzák, majd három napig erjesztik egy tartályban, mielőtt újra megmosnák és megszárítanák őket. Az így készült kávé kevésbé keserű, kissé savasabb és finomabb ízű lesz.
Honey-eljárás: a cseresznyéket kimagozzák, de a hús (mucilágium) egy része rajtuk marad, mielőtt szárítani kezdenék. A mucilágium mézszerű textúrát vesz fel és karamellizálódik a napon. Ez a ritka technika rendkívül lágy és finom kávét eredményez.
A szemeket ezután tovább szárítják, majd hántolják, hogy zöldkávét kapjanak. Végül megérkeznek az ízek templomába: a pörkölőműhelybe! Itt bontakoznak ki a szemek aromái. A pörkölés intenzitásától függően a csészében lévő eredmény savanykás, kiegyensúlyozott vagy keserű ízű lesz. Egy igazi művészet!
Kávétermelő országok a világban
A kávé eredete kulcsfontosságú az íz szempontjából. Akárcsak a bor esetében, a kávénak is megvan a „terroir”-ja, azaz a fajta, a talaj, a páratartalom és az árnyék által meghatározott jellemzői. Természetesen nem mondjuk, hogy ellenőrizd, hogy a kávéd banánfa vagy guávafa alatt nőtt-e (különösen, mivel a két trópus között elhelyezkedő 90 termelő ország és több mint 400 kávéfajta esetében ez szinte lehetetlen lenne), de ha tudod, honnan származik, könnyebben felismerheted a neked tetsző jellemzőket.
Íme néhány információ a kávék származási helyéről. Minden földrajzi terület egyedi sajátosságokkal rendelkezik, amelyek a pörkölés során bontakoznak ki:
Kelet-Afrika: az arabica kávé bölcsője. Etiópia és Jemen rendkívül kifinomult kávékat termel, fehér virágok, gyümölcsök, néha a kakaó aromájával; ez a mokka kávé hazája, kivételes, világhírű termésekkel (Harrar, Sidamo, Yirgacheffe…). Kenya kiváló savas kávékat ad piros bogyós gyümölcsök ízjegyeivel.
Közép-Amerika: vulkanikus talaj, amelyet kis ültetvényeken használnak, gyakran organikusan és honey-eljárással (Costa Rica, Guatemala, Nicaragua, Mexikó). Ez a terroir kiegyensúlyozott, gyümölcsös kávék eredete, amelyek egyszerre testesek és enyhén savasak.
Dél-Amerika: kiváló termések Kolumbiában és Venezuelában. Peruban néha nagyon aromás, viszont nem keserű, máskor intenzívebb. Brazília síkvidéke arabica kavé termesztője, amely édes és illatos, vanília és aszalt gyümölcsök aromájával.
Délkelet-Ázsia és Nyugat-Afrika: a robusztakávé földje, amely intenzív. Indonéziában viszont néhány édes, aromás és fűszeres arabica is megtalálható.
Láthatod, hogy az utazás ott van a csészében, és ez csak egy szerény előzetes! Számos elem hozzájárul a kávéd identitásához, személyiségéhez, így légy kíváncsi! Finomíthatod az ízlésedet, és a kávéd már nem rejteget majd titkokat előtted! Fedezd fel kávéválasztékunkat, és hamarosan új cikkeket is olvashatsz.
100%-ban Arabica ízesített őrölt kávék:
100%-ban Arabica ízesített őrölt kávék: